Gebrek aan leiderschap staat het benutten van de coronacrisis voor een betere, duurzamere wereld in de weg. Leiders zouden moeten leren omgaan met onzekerheid in plaats van met continuïteit en stabiliteit. Zeker nu niet alleen het pensioenstelsel, maar alle grote stelsels zoals zorg, economie en democratie op de schop gaan.
De risico’s van klimaatverandering binnen je beslissingstraject
Je mag nooit alleen maar uitgaan van modellen, omdat de werkelijkheid vele malen ingewikkelder is. Als er één gebied is waar dat voor geldt, dan is het wel klimaatverandering. Een complex onderwerp dat ook op de agenda van pensioenfondsen moet staan. Want het gaat dan over gevolgen die moeilijk te voorzien zijn voor de toekomst.
Bedrijven die CO2 uitstoten, moeten beschikken over emissierechten. Die kunnen ze kopen op de Europese ETS-veiling. Buitengewoon hoogleraar Luca Taschini, econoom en expert CO2-emissierechten, vertelt over de werking, de prijsvorming en het overheidsbeleid rond CO2 en de noodzaak van scenarioplanning voor pensioenfondsen.
We kunnen niet voorspellen hoe deze crisis verdergaat. Maar we kunnen ons wel voorbereiden. Daarom maken we scenario’s als basis voor goede beslissingen.
Minstens zo complex als de onvoorspelbare patronen van een vlucht spreeuwen zijn de gedragingen van mensenmassa’s. Als het eenmaal mis gaat tijdens een festival, voetbalwedstrijd of een andere massale bijeenkomst zijn de gevolgen niet zelden desastreus. “Mensen sterven niet door paniek, ze raken in paniek omdat ze gaan sterven.”
Cardano’s Stefan Lundbergh in gesprek met Margaret Heffernan over hoe de samenleving, bedrijven en overheid kunnen navigeren door de onzekerheid die de Covid-19 pandemie en klimaatverandering met zich meebrengt. Ter sprake komen onder meer het verschil tussen voorbereiden en plannen, tussen risico en onzekerheid en tussen beslissingen nemen en beslissingen verdedigen.
Biodiversiteit is goed voor ecosystemen, maar ook voor organisaties. Sasha Scott zegt dat een heterogeen werknemersbestand met cognitieve diversiteit zorgt voor meer creativiteit en innovatie. Om die winst om te zetten in een beter resultaat is een inclusieve bedrijfscultuur van groot belang.
Thuis aan de keukentafel in Oxford vertelt de Britse hoogleraar Economie Kate Raworth uitvoerig over haar donuteconomie en hoe die bijdraagt aan een duurzamere wereld.