Direct naar inhoud

De Grote Voorbereiding: Zeven valkuilen in de pensioentransitie

Deze transitie komt er. Na vele jaren van intense discussie is de kogel door de kerk. Het is een veranderingstraject dat we met gemak kunnen vergelijken met de invoering van het nieuwe zorgstelsel of de invoering van de euro. De politieke besluitvorming is achter de rug. De bal ligt nu bij de sociale partners en bij jou.

Je hebt drie tot vier jaar. In deze periode word je geacht de nieuwe regeling, een passend beleggingsbeleid en de pensioenadministratie te implementeren. Daarnaast dien je de bestaande aanspraken in te varen, als daarvoor is gekozen.

We brengen met behulp van scenariodenken zeven belangrijke risico’s in kaart. Het zijn grote valkuilen waar sociale partners en bestuurders in kunnen lopen. We laten deze valkuilen zien door de ogen van drie deelnemers; Sophie, Lydia en Jacob. Zij zijn deelnemer in het pensioenfonds Ons Pensioen. Zij krijgen te maken met behoorlijke problemen en teleurstellingen, doordat sociale partners en het bestuur in deze valkuilen lopen.

Download hier de whitepaper

Zeven valkuilen

Onze whitepaper ‘De Grote Voorbereiding’ geeft jou handvatten om goed onderbouwde beslissingen te nemen. Je krijgt inzicht in scenariodenken. Scenariodenken zorgt ervoor dat beslissingen zijn afgestemd op een zeer complexe, onvoorspelbare en dynamische wereld. Het begint met besef van de risico’s en valkuilen. Je brengt deze in een vroeg stadium in kaart. Daar kun je expliciet rekening mee houden in de regeling, het beleggingsbeleid, de administratie en het invaren.

Wil je onze eerdere whitepaper “De Grote Oversteek” over de pensioentransitie lezen?