Beschermingsmonitor: ‘de prijs om zonder zorgen in te varen’
Dekkingsgraadbescherming is actueler dan ooit. Sinds het pensioenakkoord zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen het hoogst. Dit terwijl de kosten om de dekkingsgraad (DG) te beschermen nu het laagst zijn.
Met de beschermingsmonitor kan elk pensioenfonds op elk moment de prijs van dekkingsgraadprotectie monitoren. En het ideale moment kiezen voor het implementeren van deze tijdelijke extra bescherming. Zo vaart ook jouw fonds richting 2027 zorgeloos in naar het nieuwe pensioencontract.
Maandelijks wordt de beschermingsmonitor van een update voorzien. Schrijf je hiernaast in om de updates te ontvangen.
Aanmelden updates beschermingsmonitor
Beschermingsmonitor (in DG-punt % per jaar voor een bescherming van de richtdekkings-graad tot invaarmoment) Klik op de punten in de monitor om de uitgebreide updates te lezen. Hieronder kun je ook een maatwerk-analyse voor jouw pensioenfonds aanvragen.
De monitor is gebaseerd op een bescherming van de richtdekkingsgraad onder economische stress-scenario’s. Een Nederlands pensioenfonds met een gemiddelde dekkingsgraad, 50% allocatie naar de return-portefeuille en 50% renteafdekking kan met deze prijs zorgeloos invaren. Een 4-jarige bescherming is het uitgangspunt, waarbij de benodigde investering in % DG-punt per jaar is uitgedrukt. De monitor varieert door bewegingen in de marktprijzen van aandelenopties en swaptions en ontwikkelingen in de gemiddelde dekkingsgraad.
Disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld voor discussiedoeleinden en in geen geval mag de gepresenteerde informatie worden opgevat als beleggingsadvies.
De informatie op deze website weerspiegelt, op de publicatiedatum, de standpunten van Cardano Risk Management BV (“Cardano”) en bronnen die door Cardano als betrouwbaar worden beschouwd. Er wordt geen verklaring of garantie gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van de gegevens op deze website. Bovendien kan er geen garantie worden gegeven dat enige voorspelling of mening op deze website zal worden gerealiseerd. De standpunten die op deze website worden geuit, kunnen op elk moment na de publicatiedatum veranderen.
Beleggingsprestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten; er worden geen garanties gegeven voor toekomstige prestaties.
Deze disclaimer dient in samenspraak te worden gelezen met de “Gebruiksvoowaarden” van deze website.
Update april 2022 (1%)
De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen steeg met ongeveer 1%. De rente nam een verdere vlucht omhoog (30-jaars swaprente op 1.5%), maar dit werd gecompenseerd door een 9% daling in aandelenmarkten. Ondanks de verbeterde financiële positie bleef de prijs voor bescherming van een 95% dekkingsgraad stabiel op 1% DG-punt per jaar. Dit had te maken met stijgende ‘implied volatilities’ voor aandelenputopties en swaptions.
Vermeldenswaardig is dat in de nieuwe concept Pensioenwet staat dat het transitieplan moet specificeren hoe wordt omgegaan met een grote dekkingsgraad daling vlak voor het invaarmoment. Vooraf moet helder zijn hoe in een dergelijk scenario wordt gehandeld.
Update maart 2022 (1%)
De oorlog in de Oekraïne woedt door en positief nieuws uit het land is schaars. Toch bleken de financiële markten de nominale dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen goed gezind. Dit kwam door een flinke rentestijging en tevens oplopende aandelenkoersen. Dekkingsgraden stegen zo’n 6%-punt. Sinds de start van de beschermingsmonitor zijn aandelenopties en swaptions duurder geworden door onzekerheid in de markt. De prijs van dekkingsgraadbescherming om zorgeloos in te varen is echter veel goedkoper geworden vanwege de betere uitgangspositie. Dit ligt nu op 1% DG-punt per jaar om in te varen met 95% DG. Invaren op 95% is daarmee goedkoper dan ooit.
Daarom monitoren we voorts ook een bescherming bij 105% DG. Zie de groene lijn.
Belangrijk om te beseffen is dat de prijsinflatie inmiddels is opgelopen tot 12% per jaar en de lange termijn inflatieverwachting ligt boven de 2.5%. Daarmee zijn nominale dekkingsgraden een slechte indicator voor koopkrachtbestendige pensioenen voor deelnemers.
Update februari 2022 (1.5%)
Sinds vorige maand is Oekraïne terechtgekomen in een verschrikkelijke oorlog met Rusland. Alhoewel er duidelijke gevolgen zijn op de financiële markten en sancties worden ingesteld, zijn de financiële posities van pensioenfondsen nog redelijk stabiel. De dekkingsgraad van een gemiddeld fonds steeg over februari zelfs met 3%-punt door de toegenomen rente. Door de onzekerheid zijn met name kortlopende opties duurder geworden. Voor de lange termijn bescherming is de stijging beperkt. Per saldo blijft de Beschermingsmonitor ongewijzigd op 1.5% DG-punt per jaar. Ondanks de invasie van Rusland is het nog relatief betaalbaar om ‘zorgeloos invaren’ via een beschermingsconstructie te waarborgen.
Update januari 2022 (1.5%)
Na een super jaareinde zagen pensioenfondsen in januari hun dekkingsgraden wat dalen. Voornamelijk zakelijke waarden daalden afgelopen maand ten gevolge van onzekerheid over de situatie in Oekraïne en de FED’s voornemen tot monetaire verkrapping. Voor een gemiddeld pensioenfonds stegen de kosten van protectie met 0.3% naar 1.5% DG-punt per jaar.
Update december 2021 (1.2%)
Twee keer goed nieuws! Pensioenfondsen sluiten 2021 af met de hoogste dekkingsgraad van het jaar. Daarnaast is de prijs om zorgeloos in te varen gedaald tot het laagste niveau sinds het pensioenakkoord. De benodigde investering om de richtdekkingsgraad vier jaar lang te beschermen is nu nog maar 1.2% in DG-punten per jaar. Cardano lanceert de beschermingsmonitor zodat geïnteresseerde pensioenfondsen een goed implementatiemoment kunnen bepalen.
Update november 2021 (1.6%)
Vorige maand publiceerde PensioenPro een artikel over de steeds goedkopere bescherming van de richtdekkingsgraad. Ook de laatste weken is de prijs van bescherming weer gedaald, ondanks een gelijkblijvende gemiddelde dekkingsgraad. Dit kwam met net name door een normalisatie van de rentevolatiliteit.
Update oktober 2021 (1.8%)
Ondanks gunstigere dekkingsgraden is de prijs van protectie toegenomen tot 1.8% DG-punt per jaar. Oplopende rentes en inflatie in de VS en Europa en onzekerheid over het beleid van centrale banken zorgen voor een sterke stijging in de rentevolatiliteit. De benodigde premie voor swaptions neemt hierdoor toe.
Update september 2021 (1.4%)
De beschermingskosten zijn iets gedaald tot 1.4% door licht stijgende dekkingsgraden. Dekkingsgraden stegen met name door een toegenomen swaprente.
Update augustus 2021 (1.5%)
Wederom een goede maand op de beurs heeft tot hogere dekkingsgraden geleid. Ondanks gestegen aandelenvolatiliteit is de prijs van bescherming gedaald tot 1.5% dekkingsgraad per jaar.
Update juli 2021 (1.7%)
Ondanks gestegen aandelenkoersen zijn dekkingsgraden gedaald ten gevolge van gedaalde rente. De prijs van bescherming van de richtdekkingsgraad is hierdoor weer toegenomen tot 1.7% DG-punt per jaar.
Update juni 2021 (1.4%)
De benodigde investering voor dekkingsgraadprotectie is wederom licht gedaald door verbetering in dekkingsgraden en afgenomen volatiliteit. Met 1.4% DG-punt per jaar is een niveau bereikt waarbij pensioenfondsbesturen een bescherming weer serieus kunnen overwegen.
Update mei 2021 (1.5%)
De kosten van dekkingsgraadprotectie zijn ongewijzigd. Aandelenvolatiliteit is licht toegenomen, terwijl volatiliteit in de swaprente licht is gedaald. Demissionair Minister Koolmees liet 10 mei weten dat de uiterlijk datum voor de pensioentransitie met een jaar wordt uitgesteld tot 1 januari 2027.
Update april 2021 (1.5%)
Door een stijgende swaprente en oplopende aandelenkoersen zijn dekkingsgraden behoorlijk toegenomen. De benodigde investering voor bescherming is fors gedaald en we signaleren weer interessante niveaus. Voor het eerst sinds de meting van Cardano is deze prijs op 1.5% DG-punt per jaar.
Update maart 2021 (2.7%)
Een vlakke maand op de beurs in combinatie met dalende volatiliteit leidt tot een daling van de beschermingskosten tot onder de 3% per jaar.
Update februari 2021 (3.0%)
Een positieve maand voor pensioenfondsen door stijgende zakelijke waarden en rente. Bescherming van de richtdekkingsgraad is hierdoor een stuk goedkoper geworden.
Update januari 2021 (3.7%)
Dekkingsgraden zijn gestegen door een stijging van de rente. Niettemin is de prijs van protectie gelijk gebleven door stijgende volatiliteit met hogere optieprijzen als gevolg.
Update december 2020 (4.0%)
Na het positieve nieuws in november over de vaccins zien we een vlakke beurs de laatste maand van het jaar. De prijs van protectie is licht gestegen.
Update november 2020 (3.9%)
Door positief nieuws van de vaccin-ontwikkelaars zijn zakelijke waarden hard gestgen. Volatiliteit is daarentegen wat afgenomen. Hierdoor is de prijs van bescherming hard gedaald tot 3.9% dekkingsgraad per jaar.
Update oktober 2020 (5.2%)
De prijs van protectie is gelijk gebleven, ondanks afgenomen volatiliteit in swaprente. De gemiddelde dekkingsgraden van een pensioenfonds is namelijk licht gedaald.
Update september 2020 (5.1%)
Dekkingsgraden zijn nagenoeg gelijk gebleven, terwijl de volatiliteit op aandelen gestegen is. Hierdoor is bescherming van de dekkingsgraad wat duurder geworden.
Update augustus 2020 (5.1%)
Door een stijgende rente en licht stijgende beurzen zijn de dekkinsgraden toegenomen. Dit heeft tot een daling van de prijs van bescherming geleid met 0.8% DG-punt per jaar.
Update juli 2020 (5.9%)
Een vlakke maand op de beurs in combinatie met dalende volatiliteit leidt tot een lichte daling in de kosten van bescherming.
Update juni 2020 (5.9%)
Dekkingsgraden zijn weer iets gestegen, maar de benodigde investering voor bescherming blijft hoog. Te hoog.
Update mei 2020 (6.2%)
Verder herstel van markten na het absolute dieptepunt eind maart. Bescherming van de richtdekkingsgraad is nog steeds duur.
Update april 2020 (6.5%)
Een licht herstel van financiële markten leidt tot een daling van de kosten voor dekkingsgraadbescherming naar 6.5% per jaar. Hiermee is het onbetaalbaar voor pensioenfondsen om zich nog te beschermen tegen de richtdekkingsgraad.
Update maart 2020 (7.1%)
Wereldwijd implementeren landen maatregelen en ook Nederland gaat in een intelligente lockdown. De dalende trend op financiële markten ten gevolge van de covid-pandemie heeft sterk doorgezet. Daarnaast is de volatiliteit van aandelen en rente hard gestegen. Dekkingsgraden komen ver onder de pijngrens, wat betekent dat een korting nodig is alvorens de pijngrens ‘beschermd’ kan worden. De prijs van bescherming is ruim verdubbeld.
Update februari 2020 (3.8%)
Angst voor het coronavirus is doorgedrongen tot de financiële markten. In het bijzonder zijn aandelen fors gedaald met een grote daling in dekkingsgraden tot gevolg. De premie voor bescherming steeg van 2.3% tot 3.8% in DG-punten per jaar.
Update januari 2020 (2.3%)
Wederom een rustige maand op de beurs, waardoor de investering benodigd voor dekkingsgraadprotectie ongewijzigd is. Het is nog vroeg in de pensioentransitie, maar het is geen gekke tijd voor het implementeren van bescherming voor een zorgeloos invaarmoment.
Update december 2019 (2.3%)
De beurzen waren vlak de laatste maand van het jaar in combinatie met een licht dalende volatiliteit. De kosten van bescherming zijn licht gedaald.
Update november 2019 (2.4%)
De dalende trend in voor de prijs van bescherming heeft doorgezet door licht gestegen dekkingsgraden ten gevolge van een positieve beursmaand.
Update oktober 2019 (2.7%)
Door een vlakke maand op de financiële markten zijn dekkingsgraden nagenoeg gelijk gebleven, terwijl de volatiliteit iets gedaald is. De investering benodigd voor protectie is met 0.1% dekkingsgraad gedaald.
Update september 2019 (2.8%)
De rente is licht gestegen, waardoor dekkingsgraden weer wat verbeterden. De benodigde investering voor bescherming is nu 2.8% in DG-punten per jaar.
Update augustus 2019 (3.7%)
De negatieve trend van vorige maand heeft zich voortgezet. Daarnaast is de rente gedaald en de volatiliteit in rente toegenomen. De kosten van protectie zijn hierdoor flink toegenomen.
Update juli 2019 (2.1%)
Door een slechte maand op de beurzen zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen gedaald. Hierdoor is de prijs van dekkingsgraadprotectie toegenomen.
Update juni 2019 (1.7%)
Op 5 juni hebben sociale partners een pensioenakkoord op hoofdlijnen bereikt. De actuele dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds is 104% en de marktwaarde dekkingsgraad is 99%. De volatiliteit is historich laag, waardoor aandelenputopties en swaptions relatief goedkoop zijn. De richtdekkingsgraad voor invaren beschermen kost 1.7% dekkingsgraad per jaar voor een gemiddeld pensioenfonds.
Update april 2022 (1,8%)
Sinds maart 2022 monitoren we ook een bescherming voor 105% DG. Bij dit niveau blijft er ruimte om bij invaren ook de solidariteitsreserve te vullen of deelnemers te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek. Dit kost bij de huidige omstandigheden 1.8% DG-punt per jaar. Dit is een 0.1% lagere prijs voor deze bescherming t.o.v. vorige maand.
Update maart 2022 (1,9%)
Vanaf deze maand monitoren we ook een bescherming voor 105%. Bij dit niveau blijft er ruimte om de solidariteitsreserve te vullen of deelnemers te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek. Dit kost bij de huidige omstandigheden 1.9% DG-punt per jaar.
Belangrijk om te beseffen is dat de prijsinflatie inmiddels is opgelopen tot 12% per jaar en de lange termijn inflatieverwachting ligt boven de 2.5%. Daarmee zijn nominale dekkingsgraden een slechte indicator voor koopkrachtbestendige pensioenen voor deelnemers.