Direct naar inhoud

Blik op de markt – Duurzaam beleggen Q1 2022

Marktontwikkelingen Q1 2022

Op het gebied van duurzaamheid in de obligatiemarkten waren er in het afgelopen kwartaal weer volop ontwikkelingen. De belangrijkste op een rij:

  • Het eerste kwartaal is normaliter een kwartaal met veel nieuwe uitgifte. Dat was ook dit kwartaal weer het geval. In totaal was er ongeveer EUR 50 mrd aan nieuwe uitgifte van ESG-obligaties. Het belegbare ESG-universum voor een gemiddelde LDI-klant van Cardano is daarmee gestegen van ongeveer EUR 450 mrd tot EUR 500 mrd. Vrijwel de gehele toename is toe te schrijven aan uitgiftes van supranationale instellingen, lagere overheden en agentschappen (SSAs).
  • Het verschil in rendement tussen groene en neutrale obligaties, de greenium, is dit kwartaal hard gedaald. Waar de greenium voor een Duitse staatsobligatie met een 8-jaars looptijd nog 6 basispunten bedroeg aan het begin van het kwartaal, is dit verschil teruggelopen naar 3 basispunten aan het einde van het kwartaal. We zien hetzelfde, maar in mindere mate, terug bij de 30-jaars looptijd. Hier is de greenium gedaald van 4 naar 3 basispunten. Opvallend is dat de greenium hier voor het eerst vergelijkbaar is tussen beide looptijden.
  • Een verklaring voor deze daling in greeniums kan zijn dat door het flight-to-quality effect, ingegeven door de inval in Oekraïne, beleggers vooral gevlucht zijn in korte en de meest liquide obligaties. Hierdoor ontstond bijvoorbeeld meer interesse in de 8-jaars grijze obligatie in vergelijking met de groene variant. Van de grijze variant is namelijk EUR 32 mrd uitgegeven terwijl van de groene variant ‘maar’ EUR 8 mrd uitgegeven is. Een andere mogelijke verklaring is dat nieuwe uitgiftes van groene staatsobligaties zijn aangekondigd voor het tweede kwartaal. Duitsland gaat het uitstaande bedrag van 30-jaars groene obligatie verhogen en Nederland gaat hetzelfde doen met de 18-jarige groene obligatie. Met meer aanbod en zonder dat er evenveel extra vraag tegenover staat, kan de greenium maar één kant op bewegen…