Direct naar inhoud

Must-reads om je voor te bereiden op een onvoorspelbare toekomst

De toekomst is onvoorspelbaar, de wereld is uitermate onzeker en complex. Dat geldt in het bijzonder voor de financiële wereld. De whitepaper Memento Futuri van Theo Kocken beschrijft onze beperkte grip op de economie en de toekomst nauwgezet. Hij biedt ook oplossingen. Meerdere experts publiceren behartenswaardig over voorbereiden op de toekomst aan de hand van bijvoorbeeld scenariodenken. Een greep uit het aanbod.

Scenarios – Kees van der Heijden

Het Engelstalige uit 1996 daterende Scenarios van Kees van der Heijden geldt nog steeds als een gezaghebbend standaardwerk over het fenomeen scenariodenken. De ondertitel van het boek verraadt meteen wat scenario’s in de praktijk opleveren in de bestuurskamer: The art of strategic conversation. Het boek is onlangs grondig herzien en tekstueel praktischer en toegankelijker gemaakt.

The Art of the Long View – Peter Schwartz

Een revolutionair werk op dit gebied is The Art of the Long View van vooraanstaand futuroloog Peter Schwartz. Ook dit boek geeft zijn essentie in de ondertitel prijs: Planning for the Future in an Uncertain World. Schwartz adviseerde onder meer het Witte Huis en Volvo over voorbereiden op de toekomst. Hij hanteert een bijzondere aanpak door intuïtieve vaardigheden die kunstenaars en musici gebruiken toe te passen op navigeren door de toekomst.

De levende onderneming – Arie de Geus

In De levende onderneming beschrijft Arie de Geus lessen die opmerkelijke ondernemingen met een langjarige historie ons kunnen leren. De gemiddelde levensverwachting van een bedrijf is twaalf jaar, alleen levende bedrijven die een mensengemeenschap vormen doorstaan de tand des tijds. Louter winstgerichte bedrijven sneuvelen vroegtijdig aldus De Geus, die jarenlang bij Shell werkzaam was.

The essence of Scenarios – Wilkinson & Kupers

Angela Wilkinson en Roland Kupers beschrijven in The Essence of Scenarios de ontstaansgeschiedenis van Shell-scenario’s. De ondertitel is Learning from the Shell Experience. De oliemaatschappij is pionier in het gebruik van scenarioplanning vanaf 1965 tot op de dag van vandaag. Deze uitgave beantwoordt vragen als ‘wat heeft gewerkt?’, ‘wat is er veranderd?’ en ‘wat is er geleerd’.

Deze YouTube-video met als titel Navigating an Uncertain Future laat in ruim vier minuten zien dat Shell al ruim vijftig jaar de onzekere toekomst onderzoekt met scenario’s. Shell stimuleert bestuurders om ook te overwegen om alternatieve herinneringen aan de toekomst op te roepen.

The Essential Herman Kahn

Uit de talrijke publicaties van de Amerikaanse krachtige denker en futuroloog Herman Kahn hebben Paul Dragos Aligica en Kenneth R. Weinstein de relevantste en invloedrijkste essays van zijn hand samengebracht in The Essential Herman Kahn, met als veelzeggende ondertitel In Defence of Thinking. Kahn publiceerde over alomvattende thema’s als internationale betrekkingen, overheidsbeleid, milieu, strategisch denken en futurologie.

Trendrapportages

Tal van vooraanstaande internationale kennisinstituten, organisaties en bedrijven brengen met grote regelmaat op basis van onderzoek en hun expertise trendrapporten uit. Een greep uit het grote aanbod over te verwachten trends en ontwikkelingen in de ogen van experts.

World Economic Forum – Global Risks Report 2017
Credit Suisse – Supertrends
McKinsey – Disruptive Technologies Report 2017
DHL – Logistics 2050
KPMG – Future State 2030
PWC – Pensioen 2025