Direct naar inhoud

Blik op de markt – Duurzaam beleggen Q3 2021

Op het gebied van duurzaamheid in de obligatiemarkten waren er in het afgelopen kwartaal weer volop ontwikkelingen. De belangrijkste op een rij:

  • In het derde kwartaal was er veel uitgifte van ESG-obligaties. Het belegbare ESG-universum voor een gemiddelde LDI-klant van Cardano is daarmee gestegen van ongeveer EUR 375 miljard tot EUR 420 miljard. Het verschil in rendement tussen groene en neutrale obligaties, de greenium, stabiliseert. De greenium voor een Duitse staatsobligatie met een 30-jaars looptijd bedroeg 4 basispunten aan het einde van het kwartaal. Dit is vergelijkbaar met vorig kwartaal.
  • Na een succesvolle start in juni heeft de EU in het derde kwartaal EUR 19 miljard opgehaald met nieuwe NGEU-obligaties. Aangezien het raamwerk voor groene obligaties van dit programma nog niet klaar was, waren dit echter wel ‘neutrale’ obligaties. De EU heeft het raamwerk gefinaliseerd aan het eind van het derde kwartaal. Dit beschrijft hoe de opbrengsten van deze obligaties worden besteed en is gebaseerd op de richtlijnen van de International Capital Markets Association (ICMA), de marktstandaard voor groene obligaties. Ook is de impact op de Sustainable Development Goals uitgewerkt.
  • In oktober worden de eerste groene obligaties uit dit programma uitgegeven. Alle landen moeten minimaal 37% van hun herstelplannen bestemmen voor groene investeringen. Vervolgens haalt de EU de benodigde fondsen op met groene obligaties. De huidige schatting is dat dit ongeveer EUR 250 miljard zal bedragen. Daarmee wordt de EU de grootste uitgever van groene obligaties ter wereld.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft zijn eerste groene obligatie uitgegeven. Met meer dan GBP 100 miljard aan biedingen heeft het VK uiteindelijk GBP 10 miljard opgehaald. Cardano heeft voor haar VK-klanten deelgenomen aan deze veiling.