Direct naar inhoud

Blik op de markt – Duurzaam beleggen Q2 2022

Elk kwartaal geven we een beknopt overzicht van opvallende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam investeren in de obligatiemarkt.

De belangrijkste in Q2 van 2022:

  • Na een relatief druk eerste kwartaal stond ook het tweede kwartaal in het teken van veel nieuwe uitgiften. In totaal was er ongeveer EUR 60 miljard aan nieuwe uitgiften van ESG-obligaties. Het belegbare ESG-universum voor een gemiddelde LDI-klant van Cardano is daarmee gestegen van ongeveer EUR 500 miljard tot EUR 560 miljard. Deze toename is toe te schrijven aan zowel uitgiftes van supranationale instellingen, lagere overheden en agentschappen (SSAs) als van staatsobligaties.
  • Voor uitgifte van groene staatsobligaties was het een bijzonder druk kwartaal. Oostenrijk kwam met haar eerste groene staatsobligatie naar de markt. Het orderboek van deze obligatie werd dan ook maar liefst zeven keer overschreven. Een verklaring voor deze grote interesse is niet alleen het groene karakter van deze obligatie, maar ook de aantrekkelijke spread die betaald werd. Daarnaast kwamen Duitsland, Nederland en Frankrijk met groene uitgiften. Duitsland heeft het uitstaande bedrag van een 30-jaars groene obligatie verhoogd en Nederland heeft hetzelfde gedaan met de 18-jarige groene obligatie. Frankrijk kwam met een wereldprimeur en gaf de eerste groene inflatie-gerelateerde staatsobligatie uit.
  • Mede door al deze nieuwe uitgiften liep het verschil in rendement tussen groene en neutrale obligaties, de greenium, verder terug. Waar de greenium voor een Duitse staatsobligatie met een 8-jaars looptijd nog 6 basispunten bedroeg aan het begin van het jaar, is dit verschil teruggelopen naar 2 basispunten aan het einde van juni. We zien hetzelfde verloop terug bij de obligaties met 30-jaars looptijd. Hier is de greenium gedaald van 4 naar iets boven de 1 basispunt. De vraag naar groene obligaties lijkt dus niet zo snel te groeien als het aanbod.