Direct naar inhoud

(N)ever retire: documentaire ‘Your 100-year life’ schijnt nieuw licht op de betekenis van ouder worden

Filmmaker en hoogleraar Theo Kocken zet vraagtekens bij gangbare concept van pensionering en benadrukt belang zingeving en vitaliteit op latere leeftijd.

ROTTERDAM, 28 september 2022 – In de nieuwe documentaire ‘Your 100-year life’ van Theo Kocken – filmmaker en hoogleraar risk management aan de VU Amsterdam – worden de sociale en economische gevolgen van een steeds ouder wordende samenleving onder de loep genomen. De documentaire, die onder andere binnenkort te zien is op tv-zender Ons en 4 november in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, staat niet alleen stil bij de financiële consequenties van vergrijzing wereldwijd, maar zet de kijker ook aan het denken: wat heb ik zelf nodig voor een vervullend leven op latere leeftijd? 

Deze inhoud is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Maatschappelijke, persoonlijke en financiële consequenties 

Wereldwijd worden mensen steeds ouder. Lang niet alle samenlevingen zijn daar op ingericht. Zo zijn in veel landen de pensioenvoorzieningen niet voorbereid op het bereiken van hoge leeftijden. ‘Your 100-year life’ biedt zowel een economisch als sociaal perspectief op deze realiteit en de consequenties. Aan de hand van gesprekken met internationale experts – zoals Laurence Kotlikoff, hoogleraar economie aan Boston University; Dan Ariely, hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan Duke University; en Lynda Gratton, hoogleraar managementpraktijk aan London Business School – en interviews met ouderen en jongeren geeft de documentaire inzicht in de verschillende manieren waarop mensen invulling en betekenis geven aan een langer leven. 

Concept pensioen onder de loep

In de documentaire komen thema’s aan bod als armoede onder gepensioneerden, het belang van sociale interactie, vitaliteit en weerbaarheid, maar ook de vaak ondergeschikte – en onderschatte – rol die ouderen innemen in samenlevingen en het human capital dat ze vertegenwoordigen. ‘Your 100-year life’ neemt het concept van pensioen onder de loep en hoopt zo bij te dragen aan een goede voorbereiding op een prettig langer leven.


Theo Kocken:Met ‘Your 100-year life’ wil ik onder de aandacht brengen dat veel landen wereldwijd onvoldoende zijn voorbereid op de realiteit en consequenties van een steeds ouder wordende samenleving. Het concept pensioen zoals we dat nu voor ogen hebben, is achterhaald. De documentaire laat zien dat er creatieve oplossingen te bedenken zijn die het ouder worden fijner en zelfs leuker maken.

Waar te zien

De documentaire zal in verschillende film- en dialooghuizen getoond worden, waaronder op 4 november in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en einde jaar bij de Buurvrouw in Rotterdam.

Maatschappijkritische documentaires

‘Your 100-year life’ is geproduceerd door Bill Jones en Ben Timlet – ook bekend als Bill & Ben productions – die met verschillende films zijn genomineerd voor een Emmy. Het is de derde samenwerking tussen Theo Kocken en het productieteam. Hun eerdere internationale, maatschappijkritische documentaire ‘Boom Bust Boom’ verscheen in 2015 in Nederland op NPO 2Doc en laat zien hoe financiële crises ontstaan en hoe we die kunnen voorkomen. ‘Your 100-year life’ is gefinancierd door Cardano en ACTIAM.

Over Cardano en Actiam

Cardano en ACTIAM zijn onderdeel van de Cardano Groep, die in 2000 door Theo Kocken is opgericht. De groep zet zich in voor een samenleving waarin financiële dienstverlening sterk bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Het specialiseert zich in financieel risicomanagement, pensioen en duurzaam beleggen.  Het heeft een sterke naam opgebouwd door op een alternatieve manier naar de toekomst te kijken en daarmee scenario’s te ontwikkelen. Het beheert Eur 60 mrd aan vermogen voor beleggers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en adviseert ruim 300 financiële instellingen en bedrijven.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone Slagboom via simone@fitzgerald.amsterdam