Direct naar inhoud

Blik op de markt – Duurzaam beleggen Q4 2020

Ons recente beknopte overzicht van opvallende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam investeren in de obligatiemarkt.

Ook dit kwartaal zijn er weer veel ontwikkelingen op het gebied van Duurzaamheid in de obligatiemarkt.

Door Gijs Vereijken, Portfolio Manager Cardano

De hoogtepunten:

  • De Europese Unie is gestart met uitgeven van obligaties uit het SURE-programma. Dit programma moet de impact van de ernstige economische en maatschappelijke gevolgen van de coronapandemie op burgers beperken. In vijf uitgiftes heeft de EU maar liefst EUR 39,5 miljard opgehaald. Dit betekent dat het programma al bijna voor de helft gefinancierd is. Er is tot nu toe namelijk voor EUR 90,3 miljard goedgekeurd (met een maximum van EUR 100 miljard). In 2021 wordt het restant van het programma verwacht.
  • Naast de uitgifte van sociale obligatie van de EU zijn er nog veel meer ESG-obligaties uitgegeven. Dit maakt 2020 een recordjaar voor ESG-uitgifte. Het belegbare ESG-universum voor een gemiddelde LDI-klant van Cardano is daarmee gestegen van ongeveer EUR 120 miljard tot EUR 260 miljard. Ongeveer de helft hiervan zijn groene obligaties. Door de grote uitgifte vanuit de EU zijn sociale obligaties ook aan een opmars bezig, met een huidige omvang van ongeveer EUR 100 miljard. Sustainable obligaties, obligaties met zowel een sociaal als groen doel, beslaan de rest.
  • Na goedkeuring van de Europese Raad is nu ook het Europese Parlement akkoord gegaan met de nieuwe meerjarenbegroting. Next Generation EU (NGEU), het stimuleringspakket van EUR 750 miljard, is een belangrijk onderdeel van deze begroting. Er is aangegeven dat EUR 225 miljard van het NGEU-programma wordt gefinancierd met groene obligaties.
  • Doordat de toenemende vraag naar groene obligaties het aanbod overstijgt, lijkt er een prijsverschil te ontstaan met niet-groene obligaties. Het verschil in aanvangsrendement tussen groene en niet-groene obligaties neemt daarmee toe. Als we ter indicatie naar het rendementsverschil kijken van de recent uitgegeven Duitse tweelingobligaties dan bedraagt deze ongeveer 3 basispunten. Bij de uitgifte was dit 1 basispunt.