Direct naar inhoud

Blik op de markt – Duurzaam beleggen Q3 2020

Elk kwartaal geven we een beknopt overzicht van opvallende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam investeren in de obligatiemarkt.

Elk kwartaal geven we een beknopt overzicht van opvallende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam investeren in de obligatiemarkt.

Door Gijs Vereijken, Portfolio Manager Cardano

Ook Duitsland komt nu met groene obligatie

Duitsland heeft in het derde kwartaal met veel succes de eerste groene obligatie uitgegeven. Eerder gaven onder meer Frankrijk, Zweden, Polen en Nederland al milieuvriendelijke obligaties uit. Met de 10-jaars uitgifte heeft Duitsland EUR 6,5 mrd opgehaald op een niveau dat 1 basispunt lager ligt dan een vergelijkbare niet-groene uitgifte.

Tweelingobligaties

De Duitse groene obligaties zijn zogenoemde tweelingobligaties. Dit betekent dat ze exact dezelfde eigenschappen hebben als een niet-groene obligatie, bijvoorbeeld qua looptijd en coupon. Hiermee wordt zichtbaar welk renteverschil beleggers bereid zijn te accepteren in ruil voor een groene belegging. Inmiddels is het verschil tussen de Duitse tweelingobligaties opgelopen naar 2 basispunten.

EU haalt coronageld op via groene en sociale obligaties

De Europese Unie gaat een groot gedeelte van haar financieringsbehoefte ophalen via groene obligaties. Zo zal van het totale Next Generation EU (NGEU) programma van EUR 750 mrd ongeveer EUR 225 mrd worden opgehaald via groene obligaties. Het NGEU-programma is gericht op het stimuleren van herstel van de economieën binnen de EU na de coronacrisis.

Sociale obligaties

De EU gaat naast de groene obligaties via het SURE-programma ongeveer EUR 100 mrd aan sociale obligaties uitgeven. Dit programma is gericht op het beschermen van werkgelegenheid tegen de gevolgen van de coronacrisis.