Direct naar content

Filter op categorieën

Filter op

Overzicht van video's

 • Vertrouwen managen is de grootste uitdaging

  Stefan Lundbergh in gesprek met evolutionair econoom Dirk Bezemer. Over de korte en lange termijn gevolgen van de coronacrisis en de rol van de nu zeer snel groeiende schuldenberg. “We zien een verschuiving waarin de schuldeiser steeds meer een aandeelhouder wordt.”

 • Alain van Hiel – Groepen zijn consensusmachines

  Groepen zijn eigenlijk helemaal niet zo geschikt om beslissingen te nemen, omdat ze een gebrek aan kritisch potentieel hebben. Dat is de opmerkelijke conclusie van Alain van Hiel, professor sociale psychologie.

 • Stefan Lundbergh – Ga de uitdaging aan met je eigen werkelijkheid

  Elke religieuze of politieke beweging schetst een verhaal van hoe de wereld in elkaar zit. Directeur Cardano Insights Stefan Lundbergh legt uit waarom het zo belangrijk is om je de fundamenten van zulke verhalen kritisch te blijven toetsen.

 • Christophe Busch – Groepsdynamiek is kleurloos

  Ons gedrag wordt sterk beïnvloed door de groepen waar we lid van zijn. Die invloed is van zichzelf kleurloos, maar zoals de geschiedenis leert, niet ongevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je je hier bewust van bent.

 • Margaret Heffernan – We lijden aan Wilful Blindness

  CEO en management-expert Margaret Heffernan stelt dat diversiteit een oplossing is voor Wilful Blindess. Daarom heeft elk lid van een groep de plicht zijn of haar mening te geven. Voor betere besluitvorming.

 • Mariano Sigman over de werking van ons brein

  Gerenomeerd neurowetenschapper Mariano Sigman legt in kraakheldere bewoordingen uit wat er zich precies afspeelt in ons brein op het moment dat we besluiten nemen.

 • Vakgebieden zorgen voor tunnelvisie

  Historicus David Christian stelt dat onze huidige kennis is opgebouwd vanuit verschillende disciplines. Het is heel moeilijk om vanuit je vakgebied te zien wat daarbuiten ligt. We zijn soms op een spectaculaire manier blind voor wat er echt toe doet.

 • Optimisten zijn overal succesvoller in

  Kennis en inzichten over het menselijk brein en gedrag krijgen steeds meer praktische toepassingen in besluitvorming, signaleert neurowetenschapper Tali Sharot. Ze geeft onder meer een aantal praktische brain hacks voor positieve beïnvloeding van groepen.

 • Ray Dalio over zijn beslissingsmodel

  Ray Dalio verdedigt vol vuur zijn visie op besluitvorming in een interview met Theo Kocken. “Besluitvorming op basis van een ideeën-meritocratie werkt veel beter dan koppig vasthouden aan je eigen ideeën en overtuigingen. Het enige dat ik wil, is uitkomen bij de juiste antwoorden.”

 • IMAGINE event 2019 sfeerimpressie

  Op de SS Rotterdam spraken meerdere internationale thought leaders over het thema van ‘the enemy within’. Bekijk de compilatie en beleef het event nogmaals in vogelvlucht.

 • ‘Laat alle economen harakiri plegen’

  Economieprofessor Steve Keen heeft niet veel op met economen. Die mogen wat hem betreft allemaal harakiri plegen. “We moeten alles afbreken en door ingenieurs weer laten opbouwen, dan zijn we van een hoop onzin af.”

 • Wat levert scenariodenken op?

  Shell is een van de grondleggers van het scenariodenken. Senior energy consultant Erik Puik deelt zijn kennis op het dit gebied: “het belangrijkste is dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent.

Blijf op de hoogte met onze updates

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.