Direct naar content

Documentaire onthult mensbeeld achter economische theorieën

Leerzaam, begrijpelijk en komisch. Met die termen beveelt journalist Joris Luyendijk de documentaire Boom Bust Boom van hoogleraar Theo Kocken en Terry Jones van Monty Python aan.

De documentaire Boom Bust Boom is grappig en toegankelijk en onthult het wereld- en mensbeeld dat onder de economische theorieën en modellen van onze tijd ligt. Aldus journalist en antropoloog Joris Luyendijk, auteur van een bestseller over de bancaire wereld en de laatste financiële crisis.

Bekijk hier de trailer

Die modellen werken aantoonbaar niet en kunnen dus ook niet voorkomen dat we telkens weer in een grote financiële crisis terechtkomen, laat Boom Bust Boom op onderhoudende wijze zien. De documentaire is van de hand van Cardano-oprichter Theo Kocken en Terry Jones van Monty Python. Aanleiding voor beiden om bloot te leggen waar het steeds weer fout gaat in de economie is het gegeven dat economen, banken en beleidsmakers gewoon weer op dezelfde voet voortgingen na de financiële crisis van 2008.

Komisch en leerzaam

Kocken en Jones interviewen in Boom Bust Boom tal van Nobelprijswinnende economen zoals Robert Shiller, Paul Krugman en Daniel Kahneman. In combinatie met de animaties en poppen in de stijl van de Monty Pythonfilms biedt de documentaire een komisch en leerzaam inkijkje in de hardnekkigheid waarmee mensen steeds weer de verkeerde beslissingen nemen aan de hand van verkeerde uitgangspunten en ongefundeerde voorspellingen.

Slimme Nederlander

De documentaire is in 2015 uitgezonden door de publieke omroep. Joris Luyendijk introduceerde Boom Bust Boom als een van zijn favoriete films. “Deze documentaire is sowieso de moeite van het bekijken waard want het is half-Nederlands. Vrijwel alle werk over de financiële wereld komt uit Hollywood en heeft dus dat Amerikaanse sausje en toontje. Dit is het werk van een slimme Nederlander die ontdekte dat alle theorieën die hij had geleerd op de universiteit helemaal niet klopten”, aldus Luyendijk.

Het is niet moeilijk

De film Boom Bust Boom laat het mensbeeld zien dat onder de theorieën en modellen ligt en Luyendijk vergelijkt dat met de film The Matrix, ‘dat je opeens al die nullen en enen ziet’. “De film is ook nog eens grappig. Opnieuw ontdek je weer dat het niet enorm moeilijk is maar dat het heel vaak moeilijk wordt gemaakt.”

Bekijk de volledige film Boom Bust Boom hier online.

Blijf op de hoogte met onze updates

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.