Direct naar inhoud

Les 1 van superbelegger Ray Dalio: je moet jezelf niet geloven

Beleggingsmaatschappij Bridgewater is een van de grootste particuliere bedrijven van de Verenigde Staten. Oprichter en multimiljardair Ray Dalio hanteert eenvoudige principes om zijn bedrijf succesvol te leiden. “Les 1 is dat je jezelf niet moet geloven”

De kunst is om jezelf als objectief te zien, legt Dalio uit. “Zie jezelf als slechts een van de groepsleden. Het gaat erom dat je jezelf wegcijfert en je afvraagt aan wie je het besluit over een bepaald onderwerp het meest zou toevertrouwen. Kies de beste, dus kies niet instinctief jezelf. Om die beste te kunnen selecteren beoordeel je iedere mening aan de hand van objectieve criteria. Misschien zijn er scoringsgegevens beschikbaar of is de geloofwaardigheid van iemand al eens eerder beoordeeld”, aldus Dalio.

Deze inhoud is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Tool helpt navigeren

Bridgewater heeft een eigen app ontwikkeld die iedereen hanteert bij het besluitvormingsproces. “Die app heet Dot Collector en via deze tool maakt iedereen altijd duidelijk wat hij of zij denkt. Dus je weet tijdens een vergadering hoe iedereen over het agendapunt denkt. Zoiets blijft normaal gesproken verborgen tijdens een vergadering. De app is een geweldig instrument voor ontwikkeling, want ieders gedachten zijn erin zichtbaar. Vervolgens maak je met elkaar de best mogelijke afwegingen op basis van alle beschikbare informatie. De tool helpt je navigeren, zoals een GPS dat doet. Het is radicale transparantie.”

Andere mening wordt gewaardeerd

Dat biedt veel voordelen, aldus Dalio. ‘Het geeft iemand die bijvoorbeeld net van school komt de mogelijkheid om met mij of met ieder ander binnen Bridgewater van mening te verschillen. Zonder dat hij of zij zich bezwaard voelt. Sterker nog, het wordt juist gewaardeerd en beloond. Want als je zoiets niet beloont, verval je in group think. Iedereen heeft bij ons het recht en de verplichting om te wijzen op iets wat volgens hem of haar niet klopt. Daar moeten ze vervolgens ook iets mee doen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze beter vertrekken.”

Besef dat je misschien fout zit

Dalio heeft zijn uitgangspunten voor het nemen van beslissingen vastgelegd in zijn boek Principles. “Ik heb heel bijzondere, uiterst succesvolle mensen gekend die er nu niet meer zijn en ze hebben hun uitgangspunten nooit genoteerd. Dat zou alleen al hun eigen leven enorm hebben verbeterd. Daarom wil ik mijn recept graag doorgeven aan anderen. Dat recept is bijvoorbeeld beseffen dat je misschien fout zit. Dus omarm het meningsverschil.”