Straight to content

Houd niet vast aan je eigen plan, verzamel de allerbeste informatie van de allerslimste mensen

Succesvol hedgefondsbeheerder Ray Dalio gooide na een besluit, met bijna fatale afloop, zijn hele beslissingsstructuur om. Transparantie, eerlijkheid en vooral zoveel mogelijk verschillende meningen vormen nu de kern van zijn meritocratie.

Zijn bedrijf Bridgewater wordt gekenmerkt door een cultuur van radicale eerlijkheid en transparantie. Voor Ray Dalio, een van de succesvolste ondernemers en beleggers ter wereld, is het de enige manier om een bedrijf te leiden. “Er ligt een hele wereld boordevol informatie om ons heen. De allerbeste informatie van de allerslimste mensen. ‘Waarom zou je dat niet benutten?’, vraagt Ray Dalio zich af.

This content is available after accepting the cookies.

Dus verzamelde hij de slimste mensen om zich heen, waarvan hij zeker wist dat ze het met hem oneens waren. “Zodat ik hun perspectief kan leren begrijpen. Ook doe ik driehoeksmetingen en zorg ik voor diversiteit. Zo vergroot ik de kans dat ik het bij het rechte eind heb.” Dalio legde zijn ideeën over besluitvorming en het leiden van een bedrijf als meritocratie vast in zijn bestseller Principles.

De perfecte meritocratie

Dat een uitermate succesvol individu als Ray Dalio zijn bedrijf heeft ingericht als meritocratie wil niet zeggen dat deze manier van beslissingen nemen nu ingevoerd is in alle boardrooms wereldwijd. “Toch zou dat wel het geval moeten zijn. Want je wilt toch de beste ideeën, op basis van verdienste? Ik wil in ieder geval wel de juiste antwoorden hebben”, zegt Dalio.

Ik geloof in radicale oprechtheid en radicale transparantie

“Collectieve meritocratiebesluitvorming is veel beter dan vasthouden aan je eigen plan, enkel en alleen omdat jij de baas bent, zonder enige transparantie over de besluitvorming. De grootste tragiek van de mens is dat die vast blijft houden aan ondeugdelijke meningen en adviezen. Want daardoor neem je verkeerde besluiten die voorkomen hadden kunnen worden. Ik heb in ieder geval geleerd dat mijn succes meer van doen heeft gehad met weten om te gaan met iets niet weten, dan met iets wel weten. Dat heeft eigenlijk alles voor me veranderd. Want het betekende dat ik een organisatie wilde opzetten als een perfecte meritocratie. Dat heeft een unieke cultuur voortgebracht. Ik geloof in radicale oprechtheid en radicale transparantie. Als je dat verbindt met wat je doet en hoe je het doet, zorgt dat voor vertrouwen.”

Het beste wat mij kon overkomen was falen

Dat hij zo rigoureus de manier waarop hij beslissingen neemt veranderde, heeft te maken met het feit dat daarvoor hard onderuit ging. “Ik had in de beginjaren tachtig becijferd dat de Amerikaanse banken meer geld aan andere landen hadden uitgeleend dan die ooit terug konden betalen. Dus dacht ik dat er een grote schuldencrisis en een grote economische crisis zouden komen. Dat was een controversiële gedachte die veel publiciteit opleverde. Al snel bleek dat ik er compleet naast zat.”

Het veranderde mijn manier van denken over besluitvorming

“Ik verloor zoveel geld van mijzelf en van mijn klanten dat ik al mijn medewerkers moest ontslaan. Bridgewater was toen nog klein, met acht of tien mensen. Ik zat zo aan de grond dat ik 4.000 dollar van mijn vader moest lenen om de lopende rekeningen te kunnen voldoen”, zegt Dalio. “Dat was een uitermate pijnlijke ervaring. Maar achteraf gezien was dit het beste wat me kon overkomen. Want het veranderde mijn manier van denken over besluitvorming. Het gaf mij de nederigheid die ik nodig had als tegenwicht tegen mijn lef. Ik ging bedenken hoe ik voortaan zeker kon weten het bij het goede eind te hebben.

Lees hier welke eenvoudige principles Ray Dalio nog meer hanteert om zijn bedrijf succesvol te leiden: Les 1 van superbelegger Ray Dalio: je moet jezelf niet geloven