Direct naar content

Do you know Your Enemy Within?

Als pensioenfondsprofessional neem je beslissingen met grote maatschappelijke impact. Je brein is daarbij je belangrijkste kracht, maar ook je grootste bedreiging. Op deze themapagina gaan wij dieper in op deze materie. Het doel: jou en je bestuur helpen betere strategische beslissingen te nemen.

Cognitieve valkuilen beïnvloeden ons allemaal. Ongeacht opleiding, cultuur, geslacht of sociale status. Onze whitepaper, interviews, video’s en podcasts geven inzicht in deze valkuilen en hun soms desastreuze gevolgen.

Reken af met de vijand die in ons allemaal schuilt. Ga in acht heldere stappen naar betere beslissingen en een robuuste beleggingsstrategie.

 • De verkorte versie van de whitepaper The Enemy Within

  Krijg in korte tijd inzicht in de meest relevante theorieën over valkuilen in menselijk gedrag. En volg de acht stappen naar betere strategische besluitvorming.

 • Het medicijn tegen te desastreuze gevolgen van groupthink in de bestuurskamer? Zorg voor diversiteit en organiseer tegenspraak. Margaret Heffernan legt in deze podcast uit waarom. Ook vertelt ze waarom unanieme beslissingen niet sterk zijn maar juist zwak.

 • De technieken uit The Enemy Within toegepast op de pensioenpraktijk

  Hoe neem je een besluit over het risicoprofiel van je beleggingen? Hoe zorg je ervoor dat de ALM-resultaten niet te leidend worden? Hoe stel je vragen aan deelnemers? Belangrijke vragen waar jij en iedere pensioenfondsbestuurder over nadenkt. En waar inzichten uit de gedragswetenschap bij kunnen helpen.

 • In deze korte podcast gaat Mariano Sigman in op hoe ons brein werkt bij het maken van beslissingen. Hij legt daarbij uit dat die werking niet altijd even logisch is. Hierdoor zijn wij in staat rampzalige besluiten te nemen.

 • Download de 5 takeaways van The Enemy Within

  Kritisch kijken naar je eigen gedrag. Cardano's commercieel directeur Mark Willemse past de technieken uit de The Enemy Within toe op zijn eigen werk. Download hier zijn 5 persoonlijke takeaways. Deze helpen ook jou op weg naar betere strategische beslissingen.

 • Ray Dalio over zijn beslissingsmodel

  Ray Dalio verdedigt vol vuur zijn visie op besluitvorming in een interview met Theo Kocken. “Besluitvorming op basis van een ideeën-meritocratie werkt veel beter dan koppig vasthouden aan je eigen ideeën en overtuigingen. Het enige dat ik wil, is uitkomen bij de juiste antwoorden.”

Blijf op de hoogte met onze updates

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.