Direct naar content

Documentaire laat zien: Statistieken voorspellen niet

Kort voor de economische crisis van 2008, de grootste die de westerse wereld ooit trof, stak de Amerikaanse president Bush de loftrompet over de economie. “Onze economie is gezond en robuust, en groeit sneller dan die van andere grote ontwikkelde landen”, sprak hij met onverholen trots in zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres in 2006.

Hetzelfde overkwam president Coolidge in 1928. Hij besloot zijn jaarlijkse Congres-toespraak over de welvaart die de Amerikaanse economie voor iedereen opleverde met de woorden: “Het land kan tevreden kijken naar het heden en optimistisch uitkijken naar de toekomst.” Een jaar later voltrok zich de grootste economische crash in de geschiedenis van de VS tot dan toe, gevolgd door de Grote Depressie.

Het geeft aan dat beide presidenten volkomen verrast werden door de crashes. Hun statistieken wezen nergens op, waaruit maar weer eens blijkt dat die geen enkele voorspellende waarde hebben. Onderstaand fragment uit de documentaire Boom Bust Boom brengt het achteraf gezien ongefundeerde vertrouwen van beide Amerikaanse presidenten in de economie in beeld.

In het artikel Scenario’s naast gewiskunde beschrijft Pim van Diepen van Cardano hoe beleggers zich beter kunnen voorbereiden op de toekomst in een onzekere en complexe wereld.

Lees het artikel over scenariodenken

Blijf op de hoogte met onze updates

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.