Direct naar content

Must-reads over behavioral finance en de magie van mensen en markten

De financiële sector is een wonderlijke wereld, zeker voor iemand met een achtergrond in de exacte wetenschappen. Karin Pasha, trader bij Cardano, bespreekt de boeken die haar hielpen bij het doorgronden van de magie van markten en mensen.

Economische theorieën zijn onderling tegenstrijdig en men vindt dat prima. Het verbaasde Pasha hogelijk toen ze in de financiële sector aan de slag ging. “Niemand kon me vertellen hoelang een business-cycle duurt. Door het eerste boek dat ik las over behavioral finance, Beyond Greed and Fear van Hersh Shefrin, viel bij mij het kwartje. Wiskundig hoeft het allemaal niet te kloppen. Shefrin laat zien dat menselijke interactie en menselijk gedrag ervoor zorgen dat theorieën niet eenduidig en logisch zijn. Wij worden niet gedreven door financiële optimalisatie, maar we zoeken veiligheid, acceptatie en warmte. Dan maak je andere afwegingen. Je weet niet hoe je op een nieuwe situatie zult reageren, laat staan hoe een groep van mensen zal reageren”, aldus Pasha.

Lessen die ik de rest van mijn leven niet vergeet

Het boek van Shefrin is een van haar vijf favoriete boeken die haar visie op menselijk gedrag en de financiële markten hebben beïnvloed. Een ander boek waarvan ze genoot is The Big Short van Michael Lewis, over de gebeurtenissen in de aanloop naar de financiële crisis van 2008. “Ik werkte destijds in de structured finance. In die tijd heb ik lessen geleerd die ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten. Eén van die lessen komt heel mooi terug in dit boek. Stel, je ziet een bubbel ontstaan, je ziet dat de hele wereld gek is geworden, dan heb je twee opties: meedansen tot de muziek stopt of tegen de stroom inzwemmen.”

Bubbelvorming en instabiliteit

Dans je mee, dan houd je de bubbel in stand. “Sterker nog, je verergert de situatie. Werk je bij een grote bank, dan is meedansen de enige optie. Je moet wel, omdat je anders mooie winsten mist, je geen bonus krijgt en misschien zelfs je baan verliest. Als je tegen de stroom inzwemt: hoe lang houd je dat vol? Deze dynamiek versterkt de hele bubbelvorming en instabiliteit van de financiële markten. Je weet niet wanneer de bubbel knapt, maar dat die knapt is zeker.”

Benieuwd naar de volledige top vijf van favoriete boeken van Karin Pasha? Die staat in de printversie van het magazine IMAGINE. Vraag via onderstaande banner je gratis exemplaar aan.

Blijf op de hoogte met onze updates

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.