Skip to content

Workshop ‘Beleggingsbeleid onder het nieuwe pensioencontract’

Samen onderzoeken we het beleggingsbeleid van de toekomst

Steeds meer details van het pensioenakkoord worden bekend en pensioenfondsen moeten zich gaan voorbereiden. Hoe bepaal je nu precies een maatwerk beleggingsbeleid of lifecycle? Hoe gaan we straks om met minder regels en meer stuurknoppen? Wat zijn de gevolgen voor jouw huidige beleggingsportefeuille? En hoe zorg je dat jouw toekomstige portefeuille robuuste pensioenresultaten voor deelnemers gaat opleveren?

Een workshop voor besturen en beleggingscommissies

Onze experts brengen in deze workshop samen met jouw bestuur of beleggingscommissie in kaart welke uitdagingen het nieuwe pensioenakkoord met zich meebrengt. Zodat je daar nu al op kunt anticiperen. We doen dat door het pensioencontract nader te bekijken vanuit de invalshoek van balansrisicomanagement en strategisch beleggingsbeleid. Vervolgens bespreken we de mogelijke gevolgen voor jouw pensioenfonds qua uitvoeringsmodel en eventuele noodzakelijke aanpassingen voor de inhoud en structurering van de beleggingsportefeuille. Een roadmap laat zien welke stappen de komende jaren worden gevraagd van bestuurders in het transitieproces.

Programma

Deel 1: Hoe werkt het?

We bespreken hoe het nieuwe pensioencontract in elkaar steekt. Dit als basis omdat de ene bestuurder zich hier wellicht al meer in heeft verdiept dan de andere. Aan de hand van voorbeelden maken we concreet hoe het nieuwe contract straks gaat werken. We besteden in het bijzonder aandacht aan beleggingsportefeuilles onder het huidige FTK raamwerk, maatwerk beleggingsbeleid onder het nieuwe pensioencontract en lifecycle beleggen onder de wet verbeterde premieregeling.

Deel 2: Wat vindt jouw bestuur ervan?

Wat zijn de sterke punten van het beleggingsbeleid die we moeten behouden na de pensioentransitie? Zijn er onderdelen van de portefeuille die we anders moeten inrichten in de toekomst? Wat is belangrijk voor deelnemers als we maatwerk of keuzevrijheid gaan introduceren? Is het belangrijk om het beleggingsbeleid af te stemmen op reële pensioenresultaten met inflatiebescherming? We peilen de visies en meningen die binnen jouw bestuur leven. Dat doen we met de tool Mentimeter, die ervoor zorgt dat de inbreng van iedereen aan bod komt. De uitkomsten maken inzichtelijk waarover jouw bestuursleden het eens zijn en waarover niet.

Deel 3: Wat betekent dit voor het beleggingsbeleid?

We kijken vooruit naar het beleggingsbeleid van de nabije toekomst. Moeten we het collectieve pensioenvermogen straks totaal anders gaan beleggen of blijft alles bij het oude? Hoe verandert het beleggingsbeleid als het verleden niet wordt ingevaren? Wat zijn best practices voor beleggingsbeleid voor meer individuele pensioenregelingen? We delen praktijkvoorbeelden van andere pensioenfondsen die al met succes hun vermogensbeheer onder de wet verbeterde premieregeling hebben vormgegeven. Ook hier zorgt de Mentimeter ervoor dat de ideeën van iedereen op tafel komen

De workshop duurt 90 minuten. Deelnemers ontvangen een roadmap die aangeeft welke stappen de komende jaren nodig zijn in de transitie van het vermogensbeheer.

Vraag nu de workshop ‘Beleggingsbeleid onder het nieuwe pensioencontract’ aan voor jouw pensioenfonds.

  • Cardano gebruikt de persoonlijke gegevens in dit formulier om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.
    De privacyverklaring van Cardano is hier beschikbaar.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.