Skip to content

Kunnen pensioenfondsen in deze crisis blijven voldoen aan hun verplichtingen?

Ja, want pensioenfondsen beschikken ook nu over voldoende liquiditeit

Renteswaps zorgen bij dalende rentes voor veel ontvangen onderpand bij pensioenfondsen. Daardoor is er ruim voldoende liquiditeit in huis om aan de uitkeringsverplichtingen aan de deelnemers te kunnen blijven voldoen. Ook als de premie-inkomsten tijdelijk wegvallen.

Door Jaap Kramer, treasurer bij Cardano

Voldoende liquiditeit

De financiële wereld en met name de pensioenfondsen worden nu dubbel getroffen. DeJaap Kramer Cardano beurzen krijgen ongekend harde klappen en de rentes daalden halverwege maart naar nog nooit vertoonde dieptepunten. Daarnaast was de EUR/USD-koers zeer volatiel. Toch beschikken de pensioenfondsen over voldoende liquiditeit om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Sterker nog, bedrijfstakpensioenfondsen kunnen hun deelnemende bedrijven ruimhartig premie-uitstel van enkele maanden aanbieden in deze moeilijke tijd.

Vier verschillende scenario’s

Belangrijk is dat onze klanten voldoende liquiditeit beschikbaar hebben om aan hun onderpandvereisten te voldoen. Wij maken voor onze klanten gebruik van vier verschillende scenario’s, voor rente, inflatie, FX en aandelen. Voor elk van deze vier producten rekenen wij dagelijks stress-scenario’s door. Dat doen we beide kanten op, dus wat gebeurt er als de rente zoveel basispunten stijgt en wat als de rente zoveel basispunten daalt. En wat gebeurt er met de waarde van de FX-posities als de EUR/USD-koers zoveel procent stijgt en zoveel procent daalt.

Buffer voor worst case scenario

Vervolgens tellen we alle negatieve waardeveranderingen van deze vier productgroepen bij elkaar op. Zo schetsen we het meest ongunstige scenario voor het pensioenfonds. Dat is de liquiditeitsbuffer die wij aanhouden voor het worst case scenario. Wat er nu gebeurt op de financiële markten zit dus in onze scenario’s. Op het moment dat je derivaten minder waard worden moet je onderpand uitstorten naar de bank. Net zo goed als je onderpand ontvangt wanneer je derivaten meer waard worden. Het is een no go area dat je als pensioenfonds niet aan deze onderpandverplichtingen kunt voldoen. Dan zou je als fonds je renteafdekking kunnen verliezen en dat moet je te allen tijde voorkomen.

Veel liquiditeit dankzij lage rente

Een vraag die hiermee samenhangt is of pensioenfondsen over voldoende cash beschikken om aan het eind van de maand de pensioenen uit te kunnen blijven keren. Ook hierop is het antwoord ja. Onze klanten hebben voldoende liquiditeit in huis omdat ze veel met renteswaps werken en daarvoor veel onderpand hebben ontvangen. Dus juist door de gedaalde rente hebben pensioenfondsen nu veel liquiditeit in huis. Daarom kunnen bedrijfstakpensioenfondsen in branches die het nu zwaar hebben het zich permitteren hun deelnemende bedrijven uitstel van betaling van premies aan te bieden.